Ostatnio w niekt\u00f3rych kr\u0119gach pojawi\u0142a si\u0119 moda na poganizm, si\u0119ganie do \u017ar\u00f3de\u0142 s\u0142owia\u0144szczyzny, itd. Jedni pr\u00f3buj\u0105 dokonywa\u0107 mniej lub bardziej karko\u0142omnych ekshumacji postaci kultu, grz\u0119zn\u0105 w trz\u0119sawiskach archeologii metafizyki, inni poprzestaj\u0105 na postmodernistycznej eksploatacji symboli, cho\u0107by w celu udziwnienia kolejnego, nowego tatua\u017cu. S\u0142ycha\u0107 te\u017c trze\u017awi\u0105ce g\u0142osy, \u017ce jedynym warto\u015bciowym spadkiem z przedchrze\u015bcija\u0144stwa, do kt\u00f3rego warto po cokolwiek wraca\u0107, jest otaczaj\u0105ca nas przyroda, lasy, g\u00f3ry, kamienie.
\nLecz c\u00f3\u017c, je\u015bli i przyroda coraz bardziej skarla\u0142a, zdegenerowana, puszcze zamienione w plantacje chorowitych drzewek papierniczych, g\u00f3ry zabudowane hotelami, wyci\u0105gami narciarskimi, za\u015bmiecone i zadeptane. Inne pytanie, kto te\u017c mia\u0142by wraca\u0107 do tej przyrody – czy ludzie, kt\u00f3rzy bez ubrania z polaru, telefonu satelitarnego, rakietnic sygna\u0142owych, elektronicznego kompasu i ca\u0142ej reszty niezb\u0119dnych narz\u0119dzi surviwalu czuj\u0105 si\u0119 poza miastem niepewnie ? A mo\u017ce by tak zerwan\u0105 ni\u0107 porozumienia z Dawno\u015bci\u0105 zacz\u0105\u0107 odbudowywa\u0107 przy pomocy rzeczy ma\u0142ych, najbardziej prozaicznych? Jakich? – a cho\u0107by na przyk\u0142ad od kuchni! To co jemy, wp\u0142ywa wszak najbardziej bezpo\u015brednio na stan naszego organizmu, czemu by wi\u0119c nie spr\u00f3bowa\u0107 przyj\u0105\u0107 poga\u0144skiego ducha wraz z pokarmem? (plagiat eucharystii niezamierzony).
\nAby osi\u0105gn\u0105\u0107 efekt zbli\u017cenia z tradycj\u0105 kulinarn\u0105 naszych praprzodk\u00f3w, nie wystarczy gar\u015b\u0107 zakl\u0119\u0107 wypowiedziana przed standardowym posi\u0142kiem. Niestety wi\u0119kszo\u015b\u0107 tzw. produkt\u00f3w przemys\u0142u spo\u017cywczego jest w znacz\u0105cym stopniu ska\u017cona pi\u0119tnem cywilizacji \u0142atwizny, sztampy i tandety spod znaku \u0084byle szybciej, byle pro\u015bciej, …byle wi\u0119cej zarobi\u0107\u0094 – vide maszynowa produkcja op\u0142atk\u00f3w – Jezus\u00f3w ko\u015bcielnych.
\nA wi\u0119c nie b\u0119dzie \u0142atwo, ani te\u017c szybko, a efekt (cel) ca\u0142ego zamieszania mo\u017ce okaza\u0107 si\u0119 kompletn\u0105 klap\u0105. My\u015bl\u0119 jednak, \u017ce spr\u00f3bujesz, mimo braku krzepi\u0105cych zapewnie\u0144 o gwarantowanym powodzeniu, podziwie ze strony rodziny, znajomych, cioci Lodzi itd. Pow\u00f3d? – ciekawo\u015b\u0107!
\nWe\u017a razow\u0105 m\u0105k\u0119 z \u017cyta, mielon\u0105 na spos\u00f3b tradycyjny (czyli bez wcze\u015bniejszego ob\u0142uszczania ziarna) we m\u0142ynie wodnym o \u017carnach z kamienia. M\u0105k\u0119 tak\u0105 kupisz bez problemu w sklepach z tzw. zdrow\u0105 \u017cywno\u015bci\u0105. We\u017a du\u017cy garnek metalowy lub kamienny, albo inne naczynie, i wsyp do niego m\u0105k\u0119. Dolej do niej nieco wody i ugniataj r\u0119k\u0105, a\u017c b\u0119dzie jednolicie wymieszana z wod\u0105. Odpowiednia ilo\u015b\u0107 wody jest taka, aby ca\u0142a m\u0105ka zosta\u0142a zwil\u017cona, lecz nic ponadto. Przykryj garnek pokrywk\u0105, lnianym p\u0142\u00f3tnem, lub jakkolwiek inaczej, i odstaw w ciep\u0142e miejsce o temperaturze powy\u017cej 20 stopni C. Przemieszaj zawarto\u015b\u0107 garnka ka\u017cdego ranka i wieczora w ci\u0105gu trzech d\u00f3b. Je\u015bli w pomieszczeniu jest wi\u0119cej ni\u017c 24 -25 stopni C., to odpowiedni efekt mo\u017cna osi\u0105gn\u0105\u0107 ju\u017c po dw\u00f3ch. Zwr\u00f3\u0107 uwag\u0119 na zapach wydobywaj\u0105cy si\u0119 z naczynia. Je\u015bli jest on intensywnie kwaskowato – mysi, to znaczy, \u017ce pierwszy etap fermentacji jest ju\u017c zako\u0144czony. Otrzymany zakwas \u017cytni mo\u017cna zu\u017cy\u0107 do zrobienia \u017curu, napoju kwasu chlebowego, lub do upieczenia chleba, do czego w\u0142a\u015bnie namawia ten tekst.
\nWe\u017a teraz z otrzymanego zakwasu \u017cytniego ok. 3\/4 kilograma, pozosta\u0142\u0105 za\u015b cz\u0119\u015b\u0107 mo\u017cesz wysuszy\u0107 lub trzyma\u0107 w lod\u00f3wce, aby zu\u017cy\u0107 j\u0105 p\u00f3\u017aniej. Do oddzielonej miary zakwasu dosyp ok. 1\/2 kilograma razowej m\u0105ki z pszenicy, kt\u00f3r\u0105 mo\u017cna kupi\u0107 tam, gdzie \u017cytni\u0105. Rozprowad\u017a dok\u0142adnie m\u0105k\u0119 w zakwasie, dolewaj\u0105c dla u\u0142atwienia nieco wody. Niech wilgotno\u015b\u0107 tej mieszaniny przewy\u017cszy nieco wilgotno\u015b\u0107 mieszaniny przygotowywanej wcze\u015bniej. Ciasto powinno by\u0107 kleiste i nieco porowate. Przykryj je i odstaw w spokojne, ciep\u0142e miejsce.
\nNast\u0119pnego dnia, kiedy zawarto\u015b\u0107 garnka powi\u0119kszy sw\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107 ok. dwukrotnie, mo\u017cna przyst\u0105pi\u0107 do ostatniej cz\u0119\u015bci pracy. Wymieszaj wtedy w du\u017cej misce 2\/3 kilograma razowej m\u0105ki pszennej, trzy kopiaste \u0142y\u017ceczki kminku, cztery p\u0142askie \u0142y\u017ceczki szarej soli kamiennej oraz nieco otr\u0105b. Mo\u017cna tak\u017ce doda\u0107 inne zio\u0142a, np. roztarty czosnek, \u0142y\u017ceczk\u0119 nasion czarnuszki, suszone li\u015bcie majeranku lub tymianku. Po przygotowaniu opisanego zestawu suchych sk\u0142adnik\u00f3w mo\u017cna do\u0142o\u017cy\u0107 do miski sfermentowan\u0105 m\u0105k\u0119.
\nTeraz mieszaj wszystko delikatnie, tak, aby nie przeszkadza\u0107 ciastu. Najlepszy piekarz prawie nie dotyka, a wyrabia! Wskaz\u00f3wki na pierwszy raz:<\/p>\n
Prze\u0142\u00f3\u017c wyrobion\u0105 mas\u0119 do dowolnej formy, wysmarowanej nie rafinowanym olejem ro\u015blinnym (kupisz tam, gdzie m\u0105k\u0119), opr\u00f3szonej otr\u0119bami. W formie powinno pozosta\u0107 tyle wolnego miejsca, ile jest samego ciasta. Teraz odstaw bochenek w bardzo ciep\u0142e miejsce, na kaloryfer, lub wstaw foremk\u0119 do lekko nagrzanego, p\u00f3\u0142otwartego piekarnika. Po mniej wi\u0119cej podwojeniu obj\u0119to\u015bci, ciasto nadaje si\u0119 do pieczenia. Je\u017celi ciasto ros\u0142o do podwojenia d\u0142u\u017cej ni\u017c 2 godziny, wskazuje to, \u017ce nast\u0119pnym razem nale\u017cy doda\u0107 wi\u0119cej wody. Je\u017celi ciasto ros\u0142o bardzo szybko, a po upieczeniu mia\u0142o w \u015brodku zakalec, przypuszczalnie wody by\u0142o zbyt du\u017co. Samo pieczenie nale\u017cy przeprowadzi\u0107 w piekarniku o temperaturze ok. 240 stopni C przez ok. 50 minut.
\nPo co tyle zachodu? S\u0105 dooko\u0142a sklepy spo\u017cywcze! Dziwactwo! Smaczne, ale zbyt pracoch\u0142onne! Tyle roboty i nic nie wysz\u0142o, wszystko do kosza! Tyle roboty i wszystko zjedzone w jeden dzie\u0144! Dlaczego nie robi\u0142am(em) tego wcze\u015bniej!? Nie mog\u0119 ju\u017c patrze\u0107 na zwyk\u0142y chleb! Po prostu bomba! Sk\u0105d jest ten przepis?! —— Wszystko to prawda, sama prawda!<\/p>\n
Ostatnio w niekt\u00f3rych kr\u0119gach pojawi\u0142a si\u0119 moda na poganizm, si\u0119ganie do \u017ar\u00f3de\u0142 s\u0142owia\u0144szczyzny, itd. Jedni pr\u00f3buj\u0105 dokonywa\u0107 mniej lub bardziej karko\u0142omnych ekshumacji postaci kultu, grz\u0119zn\u0105 w trz\u0119sawiskach archeologii metafizyki, inni poprzestaj\u0105 na postmodernistycznej eksploatacji symboli, cho\u0107by w celu udziwnienia kolejnego, nowego tatua\u017cu. S\u0142ycha\u0107 te\u017c trze\u017awi\u0105ce g\u0142osy, \u017ce jedynym warto\u015bciowym spadkiem z przedchrze\u015bcija\u0144stwa, do kt\u00f3rego warto
…read more<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"spay_email":""},"categories":[23,11],"tags":[],"jetpack_featured_media_url":"","_links":{"self":[{"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/114"}],"collection":[{"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=114"}],"version-history":[{"count":1,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/114\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":115,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/114\/revisions\/115"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=114"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcategories&post=114"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/labestia.zieloni.pl\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=114"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}